Broasca Comună (Rana Temporaria)

Cuprins:

Broasca Comună (Rana Temporaria)
Broasca Comună (Rana Temporaria)

Video: Broasca Comună (Rana Temporaria)

Video: Broasca Comună (Rana Temporaria)
Video: Broasca Rana temporaria 2023, Iunie
Anonim

Broasca comună, sau broasca comună, sau broasca europeană (Rana temporaria) este una dintre cele mai frecvente din Europa, unde locuiește păduri, țărmurile corpurilor de apă, locuri mlăștinoase umede, pădurea, stepa. Vocea broaștelor de iarbă masculină este similară cu un purr liniștit. În 2005 a fost introdus în sudul Kamchatka. Broașele adulte se hrănesc cu pământ. Activ la amurg și noaptea. O femelă depune 670-1400 de ouă mici. În Europa, labele ei sunt considerate o delicatesă.

Zonă

Europa (cu excepția Peninsulei Iberice), în nord atinge limitele continentului, granițele de sud ale zonei - sudul Franței, Italia. În est, gama atinge Uralele. Se ridică până la 4000 m în munți.

Broasca ascuțită (Rana arvalis), fotografie foto a unui amfibian
Broasca ascuțită (Rana arvalis), fotografie foto a unui amfibian

Aspect

Broasca comună arată ca o broască cu fața ascuțită, dar mai mare decât ultima. Există trei subspecii: Rana temporaria temporaria, Rana temporaria honnorati (trăiește la poalele Alpilor) și Rana temporaria parvipalmata (trăiește în nord-vestul Spaniei și în Pirinei). Mușchiul este contondent, corpul este ghemuit. Ochii sunt căprui cu pupile orizontale negre. Pleoapa interioară este transparentă și protejează ochii în apă. Un triunghi maro închis este clar vizibil lângă membrana timpanică.

Pielea broaștei este subțire și netedă la atingere, epidermul său nu este keratinizat. Pântecele întunecat are un model asemănător marmurii. Tuberculul calcaneal interior este scăzut. Femelele sunt mai mari decât bărbații. În sezonul de împerechere, gâtul masculului devine albastru, iar tuberculii negri în patru părți apar pe primul vârf al picioarelor anterioare. Broasca comună nu se teme de frig, de aceea se trezește mai devreme decât alte broaște, dar este mai sensibilă la căldură și umiditate.

Broasca obișnuită, broască comună (Rana temporaria), fotografie foto anfibian pixabay
Broasca obișnuită, broască comună (Rana temporaria), fotografie foto anfibian pixabay

Culoare

Culoarea broaștelor variază în funcție de habitat: gri, maro, maro cu pete mari și mici. Masculii sunt colorați mai închis decât femelele. Există albinos cu ochi roșii. Unele persoane devin albastre în timpul perioadei de reproducere. În Scoția, au existat cazuri de găsire a unor persoane complet colorate în roșu sau negru.

Marimea

Broaștele adulte nu depășesc 6-10 cm. Greutatea medie este de 22,7 g.

Conținutul broaștei de iarbă (Rana temporaria)
Conținutul broaștei de iarbă (Rana temporaria)

Articolul pe această temă Conținutul broaștei de iarbă (Rana temporaria)

Durata de viata

În natură, broaște de iarbă trăiesc 4-5 ani, în captivitate - până la 18 ani.

Vot

Vocea broaștelor de iarbă masculină este similară cu un purr liniștit (cu o forță de 400-600 Hertz), care poate fi auzită doar la o distanță de până la 50 de metri.

habitat

Păduri, țărmuri de acumulare, mlaștini umede, pădure de stepă, stepă.

Broasca comună (Rana temporaria), foto foto anfibian pixabay
Broasca comună (Rana temporaria), foto foto anfibian pixabay

Inamici

Păsările se hrănesc cu caviar de broaște obișnuite: rață cenușie, vrăjitoare, mămăligă, moorhen, mare gorun, tern negru, capăt. Mormolele sunt vânate de: Roller, Magpie, Thrush Field, Thrush cu frunze albe, gândacul de înot și larvele sale. Broaștele adulte sunt consumate de: pescăruș comun, barza neagră, gâscă, saarich, mâncător de viespi, vulturul observat, portarul de mlaștină, bufnița de vultur, bufnița, corbul, măturul cenușiu, șiretul, viperele. Uneori (primăvara) lupii mănâncă broaște.

Nutriție / hrană

O broască de iarbă adultă se hrănește pe uscat, în timp ce urmași - în apă. Cea mai mare parte a dietei adulților este alcătuită din gândaci (până la 73%) și Diptera, mai puțin - moluște terestre și Ortoptere. Intensitatea nutriției nu este aceeași în perioade diferite ale anului. Nu se hrănește în perioada de reproducere.

Broasca comună, broasca comună (Rana temporaria), fotografie foto amfibian
Broasca comună, broasca comună (Rana temporaria), fotografie foto amfibian

Comportament

În nopțile reci, broasca comună este inactivă. Este activ la amurg și noaptea, dar pe vreme înnorată și în locuri umbroase umbroase, este activ și în timpul zilei. Cea mai mare activitate are loc de la 11 pm la 2 dimineața și scade la minimum până la 11 dimineața. Conduce un stil de viață retras în cea mai mare parte a anului. Petrece toată vara pe uscat, îndepărtându-se de corpurile de apă pe distanțe considerabile. Evită corpurile de apă sărată și nu pot trăi mai mult de o zi în apă, a căror salinitate ajunge la 0,07%. În timpul zilei, stă ascuns în tufișuri dense, sub pietre, în butoaie, în iarbă densă, unde există mai multă umiditate. Stă, presat aproape de sol, într-o stare de amorțeală ușoară. Odată cu apariția înghețurilor obișnuite (temperatura medie zilnică a aerului scade sub 6 ° C), activitatea se oprește.

Broaștele obișnuite sunt grupate în locuri apropiate de viitoarea lor hibernare: în zonele mlăștinoase adiacente corpurilor de apă, în șanțurile de pe marginea drumului, în căpățurile de sedge de-a lungul malurilor râurilor etc. Numărul de iernări într-un loc este diferit (de la una la câteva sute de broaște, dar cel mai adesea două-trei duzini de iarnă). Masculii, femelele și minorii hibernează împreună. Broaștele tinere pleacă pentru iarnă cu 1-2 săptămâni mai târziu decât adulții. Hibernarea durează în medie 155 de zile. Adulții nu pot suporta hipotermia corpului sub -0.4-0.8 ° C, subnivelări - 1-1.1 ° C și poate chiar mai mici. Acestea sunt situate: în partea de jos a unui lac de acumulare, sub maluri în exces, în păduri de vegetație, în ape curgătoare și sub pietre. Broasca comună preferă râurile nu foarte pietroase, cu curgere rapidă, care nu îngheață, șanțuri de turbă și mlaștini cu pământ gros. În timpul iernii, broasca de iarbă stă cu picioarele posterioare înfipte,iar cu partea din față pare să acopere capul, întorcându-le cu palmele spre exterior. Broaștele care hibernează în apă pot muri din cauza înghețării corpurilor de apă până la fund.

Reproducere

Reproducerea are loc în bălți, rezervoare, lacuri, canale, în orice corp de apă superficial. Depunerea icrelor începe la 3-5 zile de la trezire. Masculii apar mai devreme în rezervoare, cântă cântece de împerechere care invită femele. Împerecherea începe pe drumul spre iazul de reproducere. În acest moment, la femele, toate ouăle au deja ovulat și sunt în ultima parte întinsă cu pereți subțiri, gata pentru depunere. După ce și-a spălat ouăle, broasca de iarbă nu rămâne în rezervor și se dispersează în habitatele de vară. În timpul perioadei de reproducere, masculii de pe picioarele posterioare cresc dimensiunea membranelor de înot pe picioarele posterioare. Zidărie sub formă de bulă formată din cauza lipirii mucoaselor membranelor faciale. O femelă depune 670-1400 de ouă mici.

Broasca comună (Rana temporaria), foto foto anfibian pixabay
Broasca comună (Rana temporaria), foto foto anfibian pixabay

Sezonul / perioada de reproducere

Sezonul de reproducere este cuprins între aprilie și începutul lunii mai.

Pubertate

Maturizarea apare la vârsta de 3 ani.

Dezvoltare

Rata de dezvoltare depinde de temperatura apei. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât dezvoltarea mai rapidă este (8-10 zile). În rezervoarele cu umbră adâncă, caviarul se dezvoltă de aproximativ patru ori mai lent decât în rezervoarele bine încălzite. Caviar rezistă ușor la temperaturi scăzute, dar nu tolerează apa caldă.

Broasca de iarbă (Rana temporaria) - cântec vocal sunet crud în mp3
Broasca de iarbă (Rana temporaria) - cântec vocal sunet crud în mp3

Articole înrudite Broasca de iarbă (Rana temporaria) - cântec vocal de sunet în mp3

Descendenți

Metamorfoza completă a broaștei de iarbă durează 50-90 de zile. La temperaturi mai ridicate, apare mai repede (21-26 ° C). După metamorfoză, creșterea continuă până la trei ani sau mai mult. Rata de creștere a mormolelor este de până la 0,6 mm pe zi. Underyearlings sunt active în timpul zilei. Se hrănesc în ape superficiale, printre alge, cu peliculă de vegetație care acoperă corpurile de apă și în fundul lor. În primele 20-30 de zile, mormolele se țin aproape unul de celălalt. Se scurg în direcții diferite, dar nu înoată departe și întregul efectiv se mișcă simultan în căutarea hranei și a locurilor calde din rezervor. Tadpolii oprimă puternic și uneori chiar duc la moartea totală a larvelor tinere din iaz și a broaștelor cu față ascuțită, a stufului și a broaștelor comune. Există o rată mare de mortalitate în timpul dezvoltării. Mortalitatea ouălor și a mormolilor atinge 80,4-96,8%.

Beneficiu / rău oamenilor

Broasca comună mănâncă un număr mare de dăunători de insecte. Este utilizat pe scară largă în știință (diverse studii, predarea studenților etc.). În Europa, labele ei sunt considerate o delicatesă.

Popular după subiect